středa 26. září 2012

TerraCaching

Tuto hru jsem ještě nehrál, ale sem vám aspoň napíšu jak se hraje a co oni vím.


Co je to TerraCaching?

Mnozí z Vás jsou již pravděpodobně obeznámeni s Geocaching. TerraCaching je vlastně obdoba geocachingu, která umožňuje vyšší soutěživost a větší míru zapojení komunity místních kačerů do rozhodování o kvalitě a vhodnosti konkrétních skrýší.

Díky jedinečnému ukazatelz kvality cache a hráčů a díky rozdílné bodové hodnotě těchto skrýší může být tato verze geocachingu atraktivnější pro soutěživé hráče než jiné podobné hry.

Komunita terrakačerov se nesnaží být jakousi elitní skupinou, právě naopak. TerraCaching se snaží vést v přátelském duchu (i co se týče diskusních fór) a hraní TC se nevylučuje s hraním ostatních GPS her. Mnozí, což využívají možnosti TC, jsou i aktivními hráči na GC.

Pozor! TerraCaching není stránka, kde se evidují skrýše založené na jiných podobných stránkách, jako např. GC.com. Jednou z hlavních směrnic TC je poskytovat hráčům databázi jedinečných skrýš, které nenajdete na jiných webech. Proto prosíme o respektování této směrnice ao zakládání jedině exkluzivních skrýší pro hru TerraCaching.



Jak se zaregistrovat na TerraCaching:

Otevřete si hlavní stránku www.terracaching.com. Klikněte si na odkaz v dolní části stránky: rejstřík a starter account. Přečtěte si podmínky používání a klikněte na "I Agree to these terms and am over or exactly 13 years of age". Vyplňte povinné údaje: Username (uživatelské jméno), E-mail address, Confirm your email address (zopakovat e-mail adresu), Password (heslo), Confirm password (potvrzení hesla). Nezapomeňte vyplnit také Vaše domácí souřadnice (home coordinates). Podle nich Vás totiž stránka bude nabízet potencionálním sponzorem (nejprve z vašeho nejbližšího okolí).

Mailem Vám pak přijde odkaz, který musíte kliknout na aktivaci Vašeho základního účtu. V této chvíli máte přístup do fóra "Applications for Sponsorship", kde se můžete krátce představit a požádat o sponzorství. Tento krok však není nutný, protože stránka začne automaticky nabízet Vás na sponzoring nejprve geograficky nejbližším hráčem a později, pokud stále nedostanete žádné nabídky, i vzdálenějším. Pro plnohodnotné členství na stránce je třeba získat dvou sponzorů. Zpravidla však platí, že každý nový hráč na TerraCachingu si je najde do 24-48 hodin. O každé nabídce na sponzorství Vás bude informovat stránka e-mailem.

Pokud jste nedostali žádné nabídky od místních kešerov, nezoufejte. Akceptujte ty nabídky, co máte a kdykoliv později můžete přes "TerraCentral" (něco jako ovládací panel) vyměnit současného sponzora za jiného, ​​pokud jste tedy domluveni a on je ochoten Vás sponzorovat. Tento krok se provádí tak, že sponzorovaný hráč si přes dialog Switch Sponsors vybere sponzora, kterého chce vyměnit a napíše jméno toho, za koho ho chce vyměnit. Ten musí ve svém TerraCentrale návrh scvháliť přes dialog Switch With User, kde uvede Vaše jméno.



Nač jsou sponzoři a co je jejich úkolem?

Sponzorský systém byl vyvinut na základě předchozích negativních zkušeností autorů stránky TerraCaching s approvermi / Reviewer na stránce GC.com. Sponzorský systém pomáhá eliminovat osobní konflikty mezi hráči a jejich schvalovacím kešek. Při jakýchkoliv neshodách / problémech se prostě sponzor dá vyměnit.

Úkolem sponzorů je rozhodovat o schválení / neschválení nově založených Kesi svými sponzorovanými hráči. Na schválení cache musí mít kešiar souhlas obou sponzorů.

Také úkolem sponzorů je pomoci svým sponzorovaným hráčem s problémy týkajícími se TerraCachingu. Sponzor může poskytnout užitečné rady, případně návrhy na zlepšení skrýš.



Jak založit Keski?

Postup při zakládání nových kešiek je podobný jako na stránce GC.com. Jsou však i rozdíly. Keski lze označit CC kódem (confirmation code - ověřovací kód) pro vyšší míru potvrzení nalezení skrýše a pro nižší míru kontroverznosti. CC kód se obvykle píše na vnitřní stranu zápisníčka (logbooku) a na vnitřní / vnější stranu krabičky. Při umísťování CC kódu berte v úvahu, že CC kód by měl zůstat s keso po celou dobu její "životnosti". Kód může tvořit 1-6 písmen / číslic, přičemž rozlišují se i malá a velká písmena. Každá Keski může, ale nemusí mít CC kód.

Existuje i FF kód (first finder code - kód pro prvního nálezce). Ten se také může, ale nemusí umístit do Keski. Při umisťování FF kódu do krabičky dbejte na to, aby se dal jednoduše vzato prvním nálezcem. Obvykle je uveden na samostatném kuse papíru. Zalogování nalezení skrýše s FF kódem zajistí hráči komentář při logu "First Finder confirmed" (potvrzený první nálezce). První nálezce však FF kód může přenechat dalšímu, případně mohou FF kód použít i více hráčů. FF kódy se však dále neevidují a nefigurují v žádných statistikách / tabulkách.

TerraCaching umožňuje zakládání dvou druhů skrýš:

traditional
locationless
Do skupinky traditional patří nejen klasické nádobky umístěné v terénu, ale i virtuální cache, u kterých není nutnost ukrývat žádnou krabičku. Locationless jsou cache, které se mohou nacházet na různých místech světa a úkolem hráčů je jejich nalezení, vyfotit a uvést jejich souřadnice (jako příklad uvedu locationless Keski, kde je třeba najít historické dělo v parku a vyfotit ho tak, aby na fotce bylo vaše GPS) .

Nejprve si probereme tradiční cache:

Samotné založení skrýše na stránce TerraCaching.com se mírně liší od postupu na GC.com. Po kliknutí na Submit New Cache -> Traditional se vám objeví stránka, kde je třeba vypsat následující údaje:

Cache Name - název skrýše
Cache Style - typ skrýše. Cache, které známe z GC pod pojmem "multi-cache", se na TC uvádějí jako "offset".
Cache Size - velikost skrýše
Round Trip Walking Distance - celková délka nejpravděpodobnější trasy, kterou je třeba projít pěšky směrem ke Keski a spát
Climbing Elevation Gain - celkové převýšení nadmořské výšky při stoupání, které je třeba při túře ke Keski překonat (např. cestou ke Keski musím vyjít 100 ma sjet 70 ma cestou spát tedy stoupá 70 ma klesá 100 m, čili převýšení je 100 m cestou ke Keski a 70 m zpět, tedy celkem 170 m).
% Off Trail Climbing / Scrambling - kolik% trasy je třeba se pohybovat mimo chodníčku nahoru nebo dolů více než 30 ° svahem
% Moderate Overgrowth / Poisonous Plants - kolik% trasy se vyznačuje mírně zarostlým terénem. Pod tímto se myslí malé překážky na stezce nebo mimo něj, které mohou zakrývat výhled dopředu, avšak dají se snadno obejít nebo přeskočit
% Heavy Overgrowth - uvádí kolik% trasy se vyznačuje vážnými překážkami, které aktivně ztěžují postup dál. Jedná se např.. o propasti a husté lesy, které nelze snadno obejít.
políčko "The Physical Challenge Portion of this cache requires special equipment, skills, and / or knowledge. See cache description for details" se zaškrtne pokud na zvládnutí fyzické obtiažonosti cache jsou zapotřebí zvláštní dovednosti, vybavení nebo znalosti
Mental Challenge - hodnota se mění jen u puzzle (hlavolamových) Kesi. Jde o přibližný čas, který je třeba na vyluštění tajenky.
Camouflage - míra kamufláže Kesey (jak dobře je v terénu ukrytá)
Cache Description - popis Keski. Pokud chcete speciální upravit popis, můžete použít BBCode. Jak vkládat do popisu obrázky se dozvíte zde.
Hint - pomůcka, která bude zakódována. Pro dekódování je uveden klíč nebo kliknutím se odkódovat.
Note To Sponsors - pokud chcete odkázat něco sponzorem, co myslíte že by jim pomohlo v rozhodování o scvhálení Keski, uveďte to zde. Tento text uvidí jen sponzoři.
Confirmation Code - uveďte CC kód, pokud jej Keski má
First Finder Code - FF kód, pokud byl do Keski umístěn.
I have read, understood, and accept the current terms and conditions for posting a cache - toto políčko třeba zašrtnúť, že souhlasím s podmínkami a prohlášením o zakládání Kesi
Zadáme Submit Cache a už jen čekáme kdy nám Keski oba sponzoři schválí. Dokud není schválena, můžete si kliknout na její odkaz v TerraCentral a prohlédnout si její konečnou podobu, případně můžete editovat její popis nebo jednotlivé políčka. Editovat se Keski dá i po jejím schválení.

Locationless Cache:

Při zakládání locationless cache (LC) vyběhne po kliknutí na Submit New Cache -> Locationless o něco jednodušší stránka s podobnými políčky. FF kód se u LC nezadává, ale CC kódem si např. můžete předem kontrolovat logování cache tím, že hráči vás budou muset nejprve kontaktovat, či fotka, kterou udělali splňuje podmínky cache. Pokud ano, zašlete jim CC kód a mohou si fotku zalogovat.







Žádné komentáře:

Okomentovat